nationale gerechten | doner kebab |
nationale dranken | Raki |
Kenmerken |
|
Temperatuur | Beste tijd voor een reis |
Officiële landsnaam | Republiek Turkije |
Hoofdstad | Ankara |
Nationaliteit | Turk |
Talen | overig |
Visum nodig? | Ja |
Munteenheid | Turkse Lira (YTL) |
Regeringsvorm | republiek |
Grootte t.o.v. Nederland | 18.8 keer groter |
Bevolking | 71.9 miljoen |
Bevolkingsdichtheid t.o.v. Nederland | 4.4 keer lager |
Laagste punt | 0 m |
Hoogste punt | 5166 m |
Turkey’s greatest living novelist guides us through the monuments and lost paradises, dilapidated Ottoman villas, back streets and waterways of Istanb... meer
Turkey’s greatest living novelist guides us through the monuments and lost paradises, dilapidated Ottoman villas, back streets and waterways of Istanbul – the city of his birth and the home of his imagination.
Turkey's greatest living novelist guides us through the monuments and lost paradises, dilapidated Ottoman villas, back streets and waterways of Istanbul - the city of his birth and the home of his imagination. This is a supremely moving account of one man's love affair with the city that has been his home since his birth.
Samengesteld door en voor reizigers: verhalen van mensen die er gewoond of gereisd hebben. Literatuurlijst, praktische tips, vooral veel achtergrond- ... meer
Samengesteld door en voor reizigers: verhalen van mensen die er gewoond of gereisd hebben. Literatuurlijst, praktische tips, vooral veel achtergrond- en cultuur informatie.
De geheel vernieuwde TE GAST IN-pocket over Turkije is uit! Het handzame boekje staat boordevol inspirerende reisreportages. De verhalen, geschreven door auteurs die Turkije al jaren als hun (tweede) thuis beschouwen, voeren je mee naar onbekende gebieden, ver weg van het massatoerisme. Ze laten je kennismaken met de vele gezichten van Turkije.
Regionalisme
Grof gezegd bestaat er in Turkije een tegenstelling tussen het moderne westen en het traditionelere oosten. Correspondent Bernard Bouwman gaat nader in op de Turkse lappendeken van regionale 'identiteiten'. Die diversiteit maakt het volgens hem, tot op de dag van vandaag, zo moeilijk om - in navolging van Atatürk - de utopie van het egalitaire burgerschapsideaal te verwezenlijken. Juist de verschillen en interne conflicten maken het Turkse pad naar volwaardig lidmaatschap van de Europese Unie een lange, hobbelige weg.
Het plattelandsleven
Wie de drukke hotelcomplexen aan de Turkse west- en zuidkust achter zich laat, vindt prachtige natuurgebieden waar de seizoenen het levensritme bepalen. Ellis Flipse, die in een dorp bij de kust woont, spot vogels in een natuurgebied bij Dalyan en helpt mee met de jaarlijkse olijvenoogst. Volgens schrijfster Jessica Lutz, die zelf ook regelmatig op het Turkse platteland verblijft, verlangen veel Turken die naar de steden zijn gemigreerd vol weemoed terug naar 'vroeger': het dorp, waar mensen elkaar altijd helpen en waar de familieband een veilige omhelzing vormt. Toch blijkt uit Lutz' bijdrage dat het huidige dorpsleven in werkelijkheid allesbehalve rozengeur en maneschijn is.
Het desolate oosten
Uiteraard bevat deze uitgave een aantal reisreportages. Heleen van der Linden, de samenstelster van de bundel, beschrijft haar ervaringen in Centraal-Anatolië. Een bijzonder gebied omdat het zich lijkt te bevinden in een spagaat tussen razendsnelle ontwikkeling en een stilstaande klok. Daarnaast twee reportages over het 'onbekende oosten' van Turkije. Heleen van der Linden reist op de bonnefooi naar Tweestromenland, het gebied tussen de Tigris en de Eufraat. Journalist Alexander Reeuwijk begeeft zich naar Kars, nabij de grens met Armenië. Kars verwierf internationale bekendheid vanwege het boek Sneeuw van Orhan Pamuk, de eerste Turkse winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur, in 2006.
Eten als een sultan
Vanuit Zuidoost-Turkije reist Alexander Reeuwijk per trein terug naar Istanbul, een reis van dertig uur vanuit het desolate oosten naar het mondaine Istanbul. Daar maken we samen met reisbegeleidster Caroline van Ommeren een culinaire reis. Dwalend door de stad, via traditionele lokanta's, trendy restaurants, informele eethuisjes en stalletjes op straat is de conclusie: eten als een sultan kan nog steeds in Istanbul.
Reis en Vakantie Top 10Turkije is vertegenwoordigd in de volgende reis top10's: |